Update: Cererea de intervenție accesorie pentru apărarea domeniului public un este situat lacul Al. Sahia a fost depusă de Asociația Rădăuțiul Civic. Inițial, termenul de judecată era 3 martie 2020, dar ca urmare a declanșării stării de urgență, toate litigiile au fost amânate, așa că următorul termen este 16 iunie 2020. Regăsiți mai jos întreaga poveste a lacului, documentată de Asociația Rădăuțiul Civic.
1. Context
În urmă cu aproape un an de zile, pe data de 23 ianuarie 2019, contractul de concesiune privind lacul Al. Sahia din Rădăuți valabil până în anul 2062 a fost reziliat de Consiliul Local, cu un vot la limită pentru a se întruni majoritatea calificată de două treimi (13 voturi pentru, 2 împotrivă și 3 abțineri) – (pentru detalii, click aici), după ce în luna decembrie 2018 lipsise un vot pentru rezilierea sa.
Asociația noastră a publicat în luna iunie 2019 o amplă investigație (link aici) unde a arătat în detaliu ce s-a întâmplat din punct de vedere juridic cu acele suprafețe (insula și lacul), cum au fost concesionate, cum au trecut de la o firmă la alta și cum au ajuns în paragină și din vina cui, iar în vară am depus o petiție semnată de aproape 500 de cetățeni unde ceream rezilierea celor două contracte.
Așadar, este vorba de două suprafețe care au avut 2 contracte de concesiune:
- 250 de metri pătrați – insula a cărei concesiune a ajuns la termen în data de 2 ianuarie 2019 (contractul încheiat pe 25 de ani, din 1994 – 2019 cu firma SC CARLOS SRL, preluat apoi în anul 2009 de SC APOLLO SRL – firma controlată de fostul primar al Rădăuțiului, Aurel Olărean, printr-un act semnat în conflict de interese)
- 361 de metri pătrați – lacul efectiv (suprafața din jurul insulei – luciul apei) – concesionat fără licitație în anul 2013 firmei APOLLO SRL și reziliat în ianuarie 2019.
2. Care erau soluțiile și ce s-a întâmplat în 2019?
Așa cum am arătat de la început, reintrând în posesia celor două terenuri, Primăria trebuia să:
- demoleze terasa ilegal construită pe lac;
- pună în executare contractul de concesiune privind insula (ajuns la termen în 2 ianuarie , care menționa că acea clădire este un „bun de retur” și că la încetarea contractului, bunurile proprii ale concesionarului – SC APOLLO SRL – (clădirea de pe insulă – pereți, uși, geamuri, termopan, acoperiș, pardoseli, instalația electrică și sanitară) trebuiau să fie plătite de primărie, reintrând astfel și în posesia clădirii.
În anul 2016, firma Apollo SRL deținută de Aurel Olărean a vândut firmei AVACONSULTING SRL (deținută de Vlad-Alexandru Anton, asociat al consilierului local Cătălin Miron în afacerea Farmarom) clădirea de pe insulă și terasa construită pe lac.
2.1. O clauză ilegală din contractul din 1994, prin care insula (bun proprietate publică) ar fi rămas în proprietatea concesionarului – SC CARLOS SRL
Veți vedea imediat de ce e relevantă o clauză din 1994. Printr-o clauză ilegală introdusă în contractul din anul 1994 încheiat între Primărie și SC CARLOS SRL, prin care se prevedeau următoarele: „a) încetarea concesiunii prin expirarea duratei se va putea face cu aplicarea art. 14 din Legea nr. 50/91 în sensul ca dacă părțile contractuale își respectă clauzele contractuale, concesionarul achită la datele prevăzute taxele în art. 4 și 5 indexate anual cu rata inflației, după expirarea perioadei de 25 de ani se consideră terenul achitat rămânând în fapt și de drept proprietatea concesionarului”.
Insula s-a aflat mereu în domeniul public al Municipiului Rădăuți, iar aici este o mare diferență pentru că bunurile aflate în domeniul public nu pot fi înstrăinate. Proprietatea publică este protejată de Constituție și de legislația în vigoare, iar bunurile proprietate publică sunt inalienabile, potrivit art. 136 alin. (4) din Constituție.
Am căutat și ce spunea Legea nr. 51/1991, iar în forma sa din anul 1994, momentul în care s-a încheiat acest contract, se specifica foarte clar că este vorba despre terenurile aparținând domeniului privat al unităților administrativ teritoriale, nu cele din domeniul public.
Contractul a fost semnat în 1994 de primarul Viorel Năsăudeanu și de secretarul Mircea Lascăr. Oare nu știau că acel bun e în domeniul public? Cu siguranță știau.
Astfel, în niciun caz, la finalul celor 25 de ani de concesiune, insula Al. Sahia nu ar fi putut să rămână „în fapt și în drept proprietatea concesionarului”, adică a SC CARLOS SRL, concesiune transmisă ulterior firmei lui Aurel Olărean – SC APOLLO SRL.
2.2. Decembrie 2018 – Aurel Olărean speculează această clauză, dintr-un contract care nici măcar nu mai producea efecte
Pentru că SC APOLLO a devenit proprietara construcției de pe insulă, în 2009 s-a încheiat un nou contract între Primărie și SC APOLLO prin care s-a transmis concesiunea terenului pe care se afla acea clădire. În acest nou contract (încheiat într-un conflict de interese cras – primăria reprezentată de Aurel Olărean – SC APOLLO reprezentată de soția lui) , observându-se, probabil acea clauză ilegală legată de rămânerea terenului în proprietatea concesionarului , ea nu mai este menționată. Așa cum am arătat mai sus, se scrie negru pe alb că terenul (insula) revine în proprietatea primăriei.
Pe 10 decembrie 2018, Aurel Olărean se duce la un notar (Ioan Covariuc) și dă o declarație pe proprie răspundere unde spune așa:
„declarăm pe proprie răspundere următoarele:
Transmitem cu titlul de gratuit dreptul de proprietate asupra suprafeței de 250 de m.p. situată în Mun. Rădăuți, str. 22 Decembrie nr. 7, identificată cadastral cu PV nr. 5150, înscrisă în C.F. nr. 13340 a Mun. Rădăuți jud. Suceava, cumpărătoarei S.C. AVACONSULTING SRL, cu sediul în Mun. Suceava, Str. Universității nr. 24 B, jud. Suceava, parte în Contractul de vânzare cumpărare autentificat cu nr. 833/20.04.2016. (…) Transmiterea se va face de la data de 02.01.2019, conform actului de adjudecare încheiat la data de 25.06.2003 (…) ale biroului Asociat Executori Judecătorești Lex Imperyon Miron Rădăuți”.
Așadar, domnul Olărean, în decembrie 2018, printr-o declarație dată la un notar (care nu are evident nicio bază reală – orice jurist știe că nu poți dona terenuri aflate în domeniul public, prin declarații date la notar), dona insula Al. Sahia de la SC APOLLO către SC AVACONSULTING.
E ca și cum am merge noi și dăm o declarație la notar că din ianuarie 2021, donăm parcarea centrală din Rădăuți către un prieten.
2.3. Ianuarie 2019 – AVACONSULTING, firma deținută de Vlad ANTON, dă primăria în judecată, cerând să i se constate că are un drept de proprietate asupra terenului insulei (250 mp)
Cine este Vlad Anton?
Vlad Anton deține mai multe afaceri în Municipiul Rădăuți, cum ar fi magazinele de haine Bellisima, magazinul Aris Kids, firma GRILL ZONE SRL sau BLUE DREAM SRL și altele. Este asociatul unic și administratorul companiei AVACONSULTING SRL. Potrivit datelor publice, firma a fost înființată în anul 2005 și are ca obiect de activitate „Activități de inginerie și consultanta tehnica legate de acestea”, având un număr de 14 angajați și o cifră de afaceri de 914.367 lei (aprox. 200.000 de euro) în anul 2018.
După primul articol scris despre lac, ne-au scris cetățeni care ne-au spus, „este asociatul lui Cătălin Miron” din afacerea FARMAROM SRL. Datele arată că FARMAROM este deținută în proporții egale de Vlad ANTON și de Vasile POPA (cel de al doilea asociat), cu o cifră de afaceri de 17.1 milioane de lei și un profit de 1.2 milioane de lei ( aprox. 400.000 de euro) în 2018 .
Cu toate acestea, domnul Cătălin Miron este directorul a două dintre farmaciile Farmarom din Rădăuți, cum remarca și Monitorul de Suceava într-un articol scris cu ocazia închiderii Magazinului General pentru că nu respecta normele de prevenire și stingere a incendiilor.
Pentru toată această atitudine și încercarea domnului Anton de a pune mâna pe insula Al. Sahia, cum ar fi să nu mai cumpărăm produse de la farmaciile FARMAROM, dragi rădăuțeni?
Potrivit datelor publice, sunt 6 farmacii Farmarom în relație cu Casa de Asigurări de Sănătate Suceava, cele de mai jos:
La scurt timp după expirarea contractului – AVACONSULTING SRL acționează primăria în judecată
Ce s-au gândit aceste personaje (domnul Olărean și domnul Vlad Anton)? Terenul e pregătit, avem o declarație dată la notar, avem o clauză care ne ajută de prin 1994, chiar dacă ea era ilegală și, pe deasupra, nici nu mai producea vreun efect, gata, punem mâna pe insulă.
Așadar, AVACONSULTING SRL cheamă în judecată:
- statul român, reprezentat prin Ministerul Finanțelor Publice
- și UAT Rădăuți, reprezentată prin primar Nistor Tătar
pentru ca instanța, prin sentința sa, să-i recunoască „dreptul de proprietate asupra suprafeței de 250 mp, situată în mun. Rădăuți, str. 22 decembrie, nr. 7, identificată cu C.F. 13340”, adică proprietatea asupra insulei lacului.
Reprezentată de avocata Oana Rusu, soția omului de afaceri Vlad Anton din Rădăuți, SC AVACONSULTING a introdus acțiunea în mod greșit, la Tribunalul Suceava. Am urmărit portalul instanțelor de judecată și am identificat dosarul respectiv.
În luna mai 2019 – Tribunalul Suceava își declină competența – potrivit obiectului acțiunii, cauza este de competența Judecătoriei Rădăuți, întrucât bunul este în raza judecătoriei.
2.4. Septembrie 2019 – întrebăm primăria Rădăuți ce a făcut de când s-a reziliat contractul în ianuarie 2019
În luna septembrie 2019, văzând că nu aflăm nimic despre acțiunile primăriei, am trimis o solicitare întrebând care este stadiul:
- demolării terasei ilegale;
- intrării în posesia construcției de pe insulă, pentru ca întreg locul să fie redat comunității;
Ca răspuns, primăria ne spune că nu poate face nimic pentru că a fost dată în judecată de firma SC AVACONSULTING. Cu alte cuvinte, ne spune cam așa „nu putem face nimic, noi doar ne apărăm”.
Din discuțiile cu reprezentanții primăriei, înțelegem că SC AVACONSULTING SRL solicită o sumă foarte mare (100.000 de euro) pentru acea clădire de pe insulă, ca bun de retur. Pe de o parte, cere o sumă imensă pentru clădire, pe de altă parte, dă primăria în judecată și cere și terenul de sub clădire, adică insula.
2.5. Judecătoarea la care fusese repartizat dosarul, suspendată în luna ianuarie 2020 ca urmare a trimiterii în judecată de către DNA în 2014
Din septembrie 2019, de când a fost fixat primul termen la judecătoria Rădăuți și până acum, potrivit portalului instanțelor de judecată, au fost 4 termene de judecată.
În data de 6 ianuarie 2020, Secția de judecători a CSM i-a suspendat pe judecătorii Daniela Prandea și Bogdan Bărbuță de la judecătoria Rădăuți, aceștia fiind trimiși în judecată din anul 2014, alături de Aurel Olărean și de omul de afaceri Constantin Babiuc și procurorul DNA Dumitru Dâmbu pentru fapte asociate celor de corupție. Mai multe detalii aici.
În luna decembrie 2018, după ce fuseseră anterior suspendați la trimiterea în judecată în 2014, judecătorii Daniela Prandea și Bogdan Bărbuță și-au reluat activitatea la judecătoria Rădăuți, întrucât art. 62 lit. a) din Legea nr. 303/2004 (statutul judecătorilor și procurorilor) s-a modificat în sensul în care un magistrat este suspendat din funcție „a) când a fost trimis în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni, după confirmarea judecătorului de cameră preliminară”, iar dosarul respectiv nu trecuse încă de camera preliminară. Între timp, trimiterea în judecată a fost confirmată de camera preliminară a Înaltei Curți, iar de curând, ca urmare a deciziei Curții Constituționale, Înalta Curte a anulat interceptările obținute cu ajutorul SRI în dosarul ce-l vizează pe fostul primar, Aurel Olărean.
Astfel, în urma suspendării judecătoarei Daniela Prandea din funcția de judecător al judecătoriei Rădăuți, procesul firmei AVACONSULTING cu Primăria Rădăuți a fost repartizat unui alt complet, iar următorul termen de judecată este 3 martie 2020, conform imaginii de mai jos.
Avem încredere că justiția își va face datoria în acest litigiu, aplicând legea corect, în litera și spiritul ei.
În cursul săptămânii viitoare, în urma discuției cu membrii asociației, am decis ca Asociația Rădăuțiul Civic să depună o cerere de intervenție accesorie în acest proces, pentru a apăra dreptul de proprietate publică și a spune foarte clar că insula este în domeniul public al Rădăuțiului, neputând ajunge în proprietatea celor care și-o doresc, indiferent de câte artificii și interese ar exista în acest oraș!
3. Soluții pentru lacul Al. Sahia
Simpla apărare într-un litigiu în care niște afaceriști locali se gândesc cum să pună mâna pe insula Al. Sahia nu ajută cu nimic, lucru pe care colegii noștri l-au spus și în ședința de Consiliu Local din luna decembrie 2018. Primăria trebuie să facă mult mai mult de atât, chiar din momentul în care contractul privind insula a ajuns la termen, iar cel privind lacul a fost reziliat în ianuarie 2019! Acum că am parcurs tot ce s-a întâmplat în 2019, spunem încă o dată clar care sunt soluțiile pentru readucerea lacului la o formă demnă de numele său:
- Demolarea terasei construită ilegal pe lac
- Deschiderea unei acțiuni prin care să fie solicitată punerea în executare a contractului – evaluarea acelei clădiri de pe insulă de către un expert și cumpărarea ei de către primărie, așa cum menționează contractul, la un preț corect, nu la un preț aberant cerut de AVACONSULTING.
- Alocarea unei sume în bugetul local 2020 pentru proiectarea și reamenajarea locului. Dat fiind faptul că pânza freatică a scăzut, este necesar ca fundul lacului să fie izolat / betonat, pentru a reține apa.
Până la soluționarea acestui proces, însă, de cele trei puncte de mai sus este responsabilă numai Primăria Rădăuți și niciunul nu mai poate să aștepte, neavând legătură cu procesul în curs!
O analiză realizată de Luca Ciubotaru și echipa Rădăuțiul Civic