„Vreau un Rădăuți în care să …” – ce ne-au spus rădăuțenii la acțiunea organizată cu ocazia zilelor orașului

Anul acesta, printre activitățile desfășurate cu ocazia Zilelor Municipiului Rădăuți (în perioada 30 iunie – 2 iulie) a avut loc și un eveniment inedit de promovare a a implicării în comunitate, „Voluntar pentru Rădăuți”. Acesta a fost o ocazie foarte bună și de a întreba rădăuțenii ce își doresc pentru comunitatea și municipiul lor, într-un exercițiu real de consultare cetățenească.

Am centralizat toate gândurile cu ajutorul colegului nostru Gabriel Chiraș, iar colegul nostru Paul Coman le-a transpus într-o formă grafică. Ele sunt scrise de cetățenii de toate vârstele care au participat în cele trei zile și ne dorim să le împărtăși cu voi. Întrebările / invitațiile la dialog au fost simple și au fost în număr de 3:

  1. Vreau un Rădăuți în care să …

Am fost surprinși de cât de multe idei interesante apar de la cetățeni, cei care cunosc cel mai bine problemele cu care se confruntă. S-a scris despre:

  • dorința ca locurile vechi să fie renovate / amenajate și clădirile de patrimoniu să fie îngrijite;
  • să fie mai multe spectacole stradale cu artiști locali;
  • să fie mai multe coșuri de gunoi pe străzile periferice;
  • să avem o toaletă publică modernă, un skate park sau chiar ca râul Toplița să fie amenajat;

Unele dintre idei s-au repetat, așa că am calculat și o frecvență a lor. După cum putem vedea, majoritatea problemelor semnalate (peste 35%) se referă la mediu / ecologizare, urmate de infrastructură și patrimoniu (câte 17-18 %), apoi de domeniul socio-cultural sau sportiv.

Văzând acest lucru, acum suntem în discuție pentru pregătirea unei activități legate de mediu, mai precis, o acțiune de ecologizare.

2. Ce te împiedică să fii voluntar / să te implici în comunitate?

Întrebați de ce anume motivează cetățenii să se implice în comunitate sau ce i-a împiedicat până acum, printre răspunsurile cele mai relevante au fost:

  • comoditatea;
  • nu se primește destulă atenție;
  • timpul, distanța;
  • sau chiar factorul politic, care nu sprijină activitatea de voluntar;
3. Ce te motivează să te implici / să fii voluntar în Rădăuți?

Întrebați acest lucru, cetățenii ne-au răspuns că printre factorii care îi motivează sunt:

  • oamenii care se implică sincer;
  • binele comun, pasiunile;
  • zona – „aici am crescut. Dacă nu facem noi, atunci cine?”

Cu acest ultim gând am pus și noi, echipa Rădăuțiul civic, bazele acestui grup de inițiativă. Să ne implicăm sincer pentru comunitate, să dăm ceva înapoi orașului în care am crescut sau am studiat pentru că ne dorim un Rădăuți modern, educat, cu un nivel de trai ridicat și cu cetățeni activi și informați. Vom transmite aceste idei autorităților pentru că noi credem că e important ca vocea și dorințele cetățenilor să fie auzite.

Crezi că acest exercițiu de consultare reflectă nevoile rădăuțenilor? Tu ce îți dorești pentru Rădăuți?

Distribuie și altor prieteni:
error20
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

1 comentariu publicat

  1. De transportul in comun Urban nu s-a spus nimic! Ar trebui puse autobuze sa lege periferiile, trecand prin centrul orasului! Ar fi o facilitare pentru elevi, mame cu copii, batrani si toti aceia care nu au un mijloc de transport! Aceasta se poate rezolva prin punerea de catre primarie sau prin concursul firmelor! Va multumesc!

Trackback-uri și pingback-uri 1

  1. „Vreau un Rădăuți în care să …” - Obiectiv de Rădăuți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*