Problema disciplinei în construcții este o problemă veche a Municipiului Rădăuți și pentru prea mult timp, rădăuțenii au văzut cum în ultimii ani, sub ochii lor, în centrul istoric al orașului răsăreau noi și noi construcții, una mai înaltă decât alta, fără a avea nicio legătură cu specificul zonei și fără a respecta arhitectura puținelor clădiri ale Rădăuțiului rămase moștenire din Bucovina austro-ungară.
Am sesizat în aceste zile Inspectoratul de Stat în Construcții cu privire la noile clădiri ce se înalță în centrul istoric al orașului, de această dată (față de situația de anul trecut, 2019), aparent, cu toată documentația obținută (certificate de urbanism, autorizații de construire).
În 2019, aceiași dezvoltatori încercau să construiască fără a avea autorizație de construire
În data de 3 septembrie 2019, aduceam la cunoștința rădăuțenilor, în exclusivitate, faptul că pe latura sudică a Magazinului General au început lucrări în toată regula – săpături, turnarea temeliei și a structurii unor stâlpi de beton, lucruri ce prefigurau o viitoare construcție, pe o parcelă deținută în comun de Ionesi Constantin și Ionesi Andreea Miriam. Am avut dreptate la acel moment și acea construcție era ilegală, căci nu avea autorizație de construire. În urma sesizărilor noastre, Primăria a amendat proprietarii cu o sumă modică și a dispus sistarea lucrărilor. Detalii aici.
Ne-am întrebat și noi, în 2019, cum este posibil atunci să vezi săpături în centrul orașului și tu, primărie să nu faci nimic? Era nevoie de un ONG să te sesizeze ca să constați că acele lucrări nu aveau autorizație, ca mai apoi să amendezi dezvoltatorul de ochii lumii, cu o sumă modică și să le oferi un termen generos de intrare în legalitate?
La aceste întrebări trebuiau să răspundă domnii ing. Gabriel Flutur, șeful serviciului de urbanism și ing. Igo Koffler, șeful direcției tehnice.
Acele sesizări nu au făcut decât să amâne puțin lucrurile, pentru că, în acest an, dezvoltatorii au revenit cu toată documentația la dosar, au obținut certificate de urbanism și autorizații de construire, după cum vom vedea mai jos.
Tot în toamna anului 2019, atât noi, cât și Primăria (neavând încotro, în urma sesizării noastre) am sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți pentru continuarea lucrărilor de către firma SC PIGAL COM SRL (controlată de domnul Iacov Plămadă) într-o altă zonă a Magazinului General (chiar intrarea de lângă Farmacia din corpul de sticlă).
La acel moment, lucrările fuseseră sistate de Primărie pentru lipsa autorizației de construire, iar compania a continuat să contruiască, moment în care faptele nu au mai fost contravenții, ci au devenit infracțiuni. Detalii aici.
De peste 1 an de zile, dosarul penal deschis de Parchetul dpl Judecătoria Rădăuți stă în sertarele Poliției Rădăuți, dar despre asta vom scrie într-un articol distinct. Ne întrebăm și noi, de ce și cum este posibil ca unii oameni de afaceri să fie deasupra legii.
Ping-pong între Primărie și Direcția Județeană de Cultură în luna octombrie 2020 (încă sub vechea administrație), cu privire la zona de protecție a monumentelor istorice
În data de 30 septembrie 2020, am scris o adresă Primăriei Rădăuți în care am solicitat mai multe informații, cum ar fi:
- copie după certificatele de urbanism și autorizația de construire pentru această construcție;
- motivul pentru care informațiile despre aceste autorizații nu erau actualizate de luni bune pe site-ul Primăriei.
- distanța zonei de protecție față de Patrulaterul din Rădăuți – (Monument istoric clasa B);
Răspunsul Primăriei a venit în data de 6 octombrie 2020, unde ni s-a răspuns parțial, fiindu-ne comunicat că Primăria Rădăuți nu are informații despre zonele de protecție ale monumentelor istorice și fiind direcționați să obținem aceste informații de la Direcția Județeană de Cultură.
Răspunsul ne-a comunicat că lipsa actualizărilor de pe site-ul primăriei a tabelelor privind certificatele de urbanism și autorizațiile de construire se datorează pandemiei(punctul nr. 4). 🙂
În privința zonei de protecție, Primăria ne-a trimis doar lista monumentelor istorice, spunându-ne să obținem restul informațiilor de la Direcția de Cultură. Dincolo de faptul că un astfel de răspuns încalcă chiar Legea nr. 544/2001 și dreptul de acces la informație care spun clar că dacă instituția nu are informația, ea, nu cetățeanul, trebuie să redirecționeze solicitarea către instituția competentă, acest răspuns este penibil.
Toți experții pe care i-am consultat ne-au comunicat clar că Primăria trebuie să cunoască zonele de protecție ale monumentelor istorice din oraș, altfel cum e posibil să emiți certificate de urbanism și autorizații de construire?
Le-am identificat chiar noi, în Planșele grafice ale Planului Urbanistic General (PUG), așa cum puteți vedea în imaginea alăturată.
Aceste zone cu cercuri sunt de fapt zone de protecție ale monumentelor istorice din centrul orașului. Cele două zone verzi sunt reprezentate de parcul central din Rădăuți.
În aceste zone, orice construcție trebuie să respecte regulile din Regulamentul Local de Urbanism și reglementările în domeniu, inclusiv toate cerințele specificate în Avizele Direcției de Cultură (pentru construcții în zona de protecție a monumentelor istorice din clasa B), respectiv ale Ministerului Culturii (pentru zonele de protecție ale monumentelor istorice clasa A, cum e Mănăstirea Bogdana, de exemplu).
Peste drum de această construcție se află, la mai puțin de 50 de metri, chiar patrulaterul din centrul municipiului Rădăuți, Ansamblu Urban, așa cum este încadrat în lista monumentelor istorice.
În data de 21 octombrie 2020, am scris și către Direcția Județeană de Cultură întrebând care este zona de protecție pentru acest ansamblu urban, dar și pentru Mănăstirea Bogdana (unde s-a discutat intens în comunitatea locală despre viitoare potențiale construcții în zonă).
Potrivit art. 59 din Legea nr. 422/2001 „Până la instituirea zonei de protecție a fiecărui monument istoric potrivit art. 9 se consideră zonă de protecție suprafața delimitată cu o rază de 100 m în localități urbane, 200 m în localități rurale și 500 m în afara localităților, măsurată de la limita exterioară, de jur-împrejurul monumentului istoric”.
Destul de prompt, Direcția de Cultură ne-a răspuns și ne-a comuncat că acele documente care delimitează zonele de protecție sunt chiar PUG și Regulamentul Local de Urbanism, deci chiar Direcția de Cultură ne spune că Primăria trebuia să le comunice de la bun început, nu să ne plimbe de la o instituție la alta.
Ce spun Planul Urbanistic General și Regulamentul Local de Urbanism?
Potrivit Regulamentului Local de Urbanism realizat de o firmă din Iași în anul 2008, zona de protecție este de 100 de metri.
Mai mult, de peste 10 de ani zile, în Regulamentul Local de Urbanism se menționează necesitatea unui Plan Urbanistic Zonal care să protejeze centrul istoric al orașului.
De ce nu s-a făcut acest PUZ de protejare a centrului istoric în toți acești ani, domnilor primari, viceprimari, director al serviciului de urbanism și director al direcției tehnice? Rădăuțenii ar merita un răspuns.
Evident, când regulile nu există, se construiește fără opreliști. Poate chiar asta este ideea, nu-i așa?
Am sesizat Inspectoratul de Stat în Construcții pentru verificarea legalității documentelor în discuție
Pentru a înțelege mai bine situația Magazinului General, această schiță ne ajută. Construcția va fi, de fapt, una unită din construcțiile din față (ale soților Ionesi) și cea din colțul apropiat (ale firmei PIGAL COM SRL) – deținută de Plămadă Viorica.
În avizul dat de Direcția Județeană de Cultură pentru lucrările din curtea interioară, chiar DJC Suceava menționează că aceste zone unde se intenționează a se construi se află în zonele de protecție a unor monumente istorice și a unor situri arheologice.
Mai mult, săpăturile în acea zonă puteau fi făcute doar în prezența unui arheolog atestat de Ministerul Culturii.
Or, în curtea Magazinului General s-a săpat chiar pe lângă rețelele de utilități. Se poate observa cu ochiul liber cum au rămas suspendate niște conducte de gaz. Din informațiile pe care le avem, Primăria Rădăuți a dat o amendă de 500 de lei pentru că în acea zonă era nevoie și de o autorizație de demolare înainte de orice alte lucrări.
Am sesizat Inspectoratul de Stat în Construcții și înțelegem că prin toate acțiunile noastre, am început să deranjăm diverse persoane din plan local, fie că este vorba de oamenii de afaceri vizați sau chiar persoane din primărie. Mai mult, înțelegem că au apărut zvonuri că ne-am implica în conflictul fraților Plămadă sau că unii dintre ei ne-ar favoriza pentru a-i reclama pe ceilalți.
Am spus-o și o repetăm. Nu este posibil ca unii oameni să fie deasupra legii și tot ce am făcut, din timpul nostru, ca voluntari, fără niciun alt interes, este pentru că nu putem să acceptăm ca în zona centrală a orașului să se construiască ca în codru!
Astăzi, 21 noiembrie 2020, am depus o sesizare la Inspectoratul de Stat în Construcții cu mai multe motive și am cerut verificarea legalității documentelor (certficate de urbanism și autorizații de construire) obținute de:
- SC PIGAL COM SRL (certificatul de urbanism nr. 310/4.06.2020 și autorizația de construire cu numărul 258/27.07.2020 cu privire la construcția regim P+2 din Municipiul RADAUTI, Str. Piata Unirii, Nr. 5, Cod 725400, nr. cadastral 54278 respectiv 32328).
- Ionesi Constantin (certificatul de urbanism nr. 302/3.06.2020 și autorizația de construire cu numărul
288/11.08.2020 cu privire la construcția P+2 din Municipiul RĂDĂUȚI, Str. Piata Unirii, Nr. 5,Cod 725400, nr. cadastral 54277).
Dacă toate lucrurile sunt în regulă, nimeni nu are de ce să se teamă sau să-și facă griji, ba mai mult, să fie deranjat de un astfel de articol.
Noi, cei de astăzi, suntem, probabil, ultimii martori ai centrului vechi și ai clădirilor istorice care ne înconjoară. Dacă nu se vor lua măsuri la timp pentru protejarea lor, pentru reabilitarea lor, riscăm ca în acest ritm să nu mai rămână nimic din centrul Rădăuțiului de altădată.
Ce putem face în viitor, noi, cetățenii?
În primul rând, putem să ne asumăm rolul de cetățeni, cărora le pasă de cum arată orașul lor, iar atunci când vedem construcții care ridică suspiciuni din punct de vedere al legalității să:
- verificăm dacă acele construcții au panoul informativ afișat; Dacă nu există, acel lucru deja este o contravenție și putem sesiza Primăria Rădăuți printr-un email la adresa relatiipublice@primariaradauti.ro.
- pe acel panou ar trebui să fie menționat dezvoltatorul, beneficiarul, numărul autorizației de construire și durata lucrărilor. Putem verifica acele informații în tabelele pe care Primăria Rădăuți trebuie să le publice periodic:
- putem să parcurgem Regulamentul Local de Urbanism. E un document de 90 de pagini, dar aici sunt, de fapt, toate regulile după care se poate construi la ora actuală în Rădăuți.
- puteți să ne scrieți și pe pagina asociației, dar credem că oamenii direct afectați de niște probleme trebuie să fie capabili să rezolve singuri problemele, prin mijloacelele legale pe care le au la dispoziție.
Vom aștepta răspunsul autorităților și îl vom publica. Atât cât a ținut de noi, ne-am făcut datoria de cetățeni și sperăm ca noua conducere a administrației publice locale să ia atitudine mai fermă în astfel de situații.
Dacă am fi mai mulți cetățeni care ar lua atitudine, lucrurile ar sta altfel, în orice comunitate.
Această analiză nu putea fi realizată fără efortul de documentare al oamenilor din comunitatea Rădăuțiul Civic: ingineri, arhitecți, experți în urbanism și juriști. Detalii despre activitatea Asociației Rădăuțiul Civic și modul în care o puteți susține, aici: https://www.radautiulcivic.ro/sustine-rc/