Încă un pas pentru ca lacul „Al. Sahia” să redevină un loc al rădăuțenilor. Astăzi, 3 iunie 2021, Tribunalul Suceava a respins ca nefondat apelul companiei S.C. AVACONSULTING SRL deținută de omul de afaceri Vlad Anton.
Dat fiind că s-a aplicat vechiul Cod de procedură civilă (fiind un contract de concesiune vechi), compania va putea introduce și recurs, însă aceasta este o victorie importantă.
Cronologia acestui litigiu
În anul 2018 am început să scoatem la lumină neregulile și motivele pentru care lacul, un simbol al Rădăuțiului de altădată a ajuns în paragină.
În luna iunie 2019, compania AVACONSULTING a dat în judecată Primăria Rădăuți cerând recunoașterea unui drept de proprietate asupra terenului de sub construcția de pe insulă, teren care se află în domeniul public al municipiului Rădăuți.
În luna februarie 2020, am depus o cerere de intervenție accesorie, prima de acest fel depusă vreodată de Asociația Rădăuțiul Civic. Această cerere de intervenție accesorie a susținut apărarea primăriei pe care noi am considerat-o insuficient argumentată și este în apărarea domeniului public al orașului, față de pretențiile AVACONSULTING SRL cu privire la recunoașterea unui drept de proprietate asupra insulei. Regăsiți textul său integral aici.
În data de 16 iunie 2020 am câștigat procesul pe fond, la Judecătoria Rădăuți. La judecata pe fond, asociația a fost reprezentată de Luca Ciubotaru, președintele asociației, Primăria Rădăuți a fost reprezentată de consilierul juridic al primăriei, iar AVACONSULTING SRL de doamna avocat Oana Rusu.
Ulterior introducerii apelului de către SC AVACONSULTING SRL la Tribunalul Suceava, în luna martie 2021 asociația noastră a formulat o întâmpinare de 9 pagini în care am demontat fiecare argument adus de apelantul reclamant, completând în mod consistent argumentele și apărarea Primăriei.
O speță complexă, dar nu imposibilă
Cu ajutorul inginerilor și juriștilor din asociația noastră, am descâlcit o situație juridică complexă și am explicat și reprezentanților primăriei care este situația exactă a acelei zone și care sunt soluțiile și am depus explicațiile și la instanță.
Practic, SC AVACONSULTING solicita recunoașterea unui drept de proprietate doar asupra unei părți din insula „Al. Sahia”, mai bine de jumătate din insula lacului nefiind niciodată concesionată (a fost mereu în domeniul public) și nici luciul apei, ci doar jumătate de insulă și zona unde s-a construit terasa.
Ce e de făcut mai departe și care sunt pașii pentru ca spațiul să redevină un simbol al orașului?
1. Demolarea terasei ilegale
Așa cum am scris încă de 2 ani de zile (din mandatul fostului edil, Nistor Tătar), Primăria nu avea și nu are niciun obstacol pentru a demola terasa din beton construită ilegal de către SC APOLLO SRL deținută de un alt fost edil, Aurel Olărean. Demolarea terasei ilegale este un lucru promis de fostul primar al orașului și nerealizat.
În luna februarie 2021, am avut prima audiență solicitată actualului primar al Municipiului Rădăuți, domnul Bogdan Loghin și i-am prezentat situația și soluțiile, arătându-și deschiderea față de soluțiile pe care le-am identificat. Ni s-a comunicat că în momentul în care vremea va permite, va începe demolarea terasei ilegale, construite pe luciul apei.
Sperăm ca acest lucru să se întâmple cât mai curând și ne exprimăm toată deschiderea pentru a sprijini cu documentarea juridică / urbanistică necesară.
În alte localități, acest lucru se întâmplă fără rezerve, iar costurile demolării sunt imputate celor care le-au construit ilegal.
2. Punerea în executare a contractului de concesiune ajuns la termen și dobândirea dreptului de proprietate asupra clădirii de pe insulă
În momentul actual, clădirea de pe insulă este proprietatea SC AVACONSULTING SRL, fiind cumpătă de la SC APOLLO SRL în anul 2016.
Contractul de concesiune ajuns la termen în 2 ianuarie 2019, care menționa că acea clădire este un „bun de retur” și că la încetarea contractului, bunurile proprii ale concesionarului – SC APOLLO SRL – (clădirea de pe insulă – pereți, uși, geamuri, termopan, acoperiș, pardoseli, instalația electrică și sanitară) trebuiau să fie plătite de primărie, reintrând astfel și în posesia clădirii care poate fi demolată sau reamenajată. Detalii aici.
3. Concurs de soluții de amenajare
Lansarea unui concurs de soluții de amenajare, la care să participe universități, arhitecți, urbaniști, peisagiști, astfel încât acest spațiu să redevină un simbol al orașului.
Le mulțumim tuturor colegilor și cetățenilor care ne-au susținut și ne susțin în acest demers: juriști, arhitecți, ingineri, fotografi, jurnaliști, voluntari!
Hotărârea de astăzi a Tribunalului Suceava reprezintă dovada că cetățenii pot să se implice pentru oraș, să-i apere domeniul public și patrimoniul pentru păstrarea și revigorarea spațiilor verzi! Este o victorie a bunului simț, pentru un oraș mai frumos! Ne exprimăm toată deschiderea pentru ca lucrurile să avanseze cât mai repede și sperăm ca soluțiile de mai sus să fie puse în practică cât mai curând!
Istoricul acestei campanii civice de salvare a lacului „Al. Sahia”:
- iunie 2018, prima investigație publicată de asociația noastră, arătând toate neregulile și operațiunile prin care a trecut lacul;
- ianuarie 2019, după publicarea tuturor detaliilor și o petiție semnată de 500 de cetățeni, reușim să determinăm rezilierea contractului privind zona terasei construite ilegal, valabil până în 2062, iar la 1 ianuarie contractul de concesiune privind insula ajunge la termen;
- februarie 2020 – explicăm și facem publice artificiile prin care omul de afaceri Vlad Anton (AVACONSULTING SRL) încearcă să obțină proprietatea asupra terenului insulei „Al. Sahia”;
- iunie 2020 – Judecătoria Rădăuți dă dreptate asociației noastre și primăriei și respinge pretențiile AVACONSULTING;
- iunie 2021 – Tribunalul respinge apelul ca nefondat.