Semnează petiția online – ne opunem desființării pietonalului din Rădăuți

Miercuri, 31 mai 2023, pe ordinea de zi a Consiliului Local Rădăuți se află proiectul de desființare a pietonalului din Rădăuți și transformare a zonei în parcări.

Centrul orașului are nevoie de investiții urgente, însă orice oraș care are o moștenire culturală, cu atât mai mult unul care are clădiri istorice din perioada Bucovinei austro-ungare, își protejează centrul vechi. În toate orașele civilizate, în vestul țării, în Oradea (unde administrația noastră locală a mers în vizită de studiu), Sibiu, Cluj, Sighișoara și altele, centrul vechi al orașului este pus în valoare, prin refacerea fațadelor, zone pietonale și un centru civic al orașului.

Am cerut public concurs de soluții pentru reamanajarea zonei centrale a orașului, nu proiecte făcute pe genunchi, fără consultări. Am scris aici despre intențiile manifestate de firmele din zonă care cereau desființarea pietonalului încă din 2019, pe motiv că veniturile ar fi scăzut. Cifrele arată altceva.

Spunem NU desființării pietonalului pentru a-l tranforma în locuri de parcare.

Cerem:

1. primarului Bogdan Loghin să renunțe la desființarea pietonalului; viceprimarului Ciprian Țarevici să retragă proiectul de pe ordinea de zi; tuturor consilierilor locali să voteze împotriva desființării pietonalui;

2. concurs de soluții pentru amenajarea centrului istoric al orașului;

3. consultare amplă cu specialiști în domeniu.

Investițiile în centrul orașului nu trebuie să fie condiționate de desființarea pietonalului, ci, din contră, ar trebui găsite modalități de punere în valoare a clădirilor istorice, poate chiar extinderea lui. Astăzi am fost în audiență la primarul mun. Rădăuți, am explicat în live-ul de mai jos argumentele, cu care nu suntem de acord.

Spunem NU desființării pietonalului și transformării sale în parcare. El al trebui extins, nu desființat, dacă ne pasă de actuala moștenire culturală a acestui oraș. Semnează și tu!

Spunem foarte clar, demersul este și va rămâne unul civic, inițiat de Asociația Rădăuțiul Civic. Invităm toți cetățenii să ni se alăture. Semnează petiția aici: https://www.petitieonline.com/spunem_nu_desfiintarii…

Prezentul demers reprezintă o campanie civică comună inițiată de grupurile civice participante în cadrul proiectului „Academia de Organizare Comunitară”. Academia de Organizare Comunitară este un proiect derulat de Asociația Rădăuțiul Civic, în parteneriat cu Institutul pentru Politic Publice, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este să dezvolte și să consolideze capacitatea societății civile de a participa în mod activ la viața comunităților locale din județul Suceava, cu precădere în zona Mun. Rădăuți și a localităților din împrejurimi.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.”

Dă mai departe

Trackback-uri și pingback-uri 1

  1. Raport de activitate pentru anul 2023 - Rădăuțiul civic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*