Un compromis votat de consiliul local și un derapaj grav al consilierului Nicolau și primarului Loghin la adresa societății civile

Un compromis votat de Consiliul Local în defavoarea cetățenilor❗

Proiectul de desființare a pietonalului a fost votat astăzi de Consiliul Local cu 12 voturi pentru, 1 vot împotrivă și restul abțineri sau neparticipare. Proiectul avea nevoie de 10 voturi din 19 ca să treacă.

Voturile pentru au fost următoarele:

✔ a 8 consilieri PNL ? (Ciprian Țarevici, Marius Grijincu, Paul Martinescu, Beatrice Juravle, Werner Tiron, Marius Onica, Cătălin Tibeică, Susnovici Mihai);

✔ a celor 2 consilieri PMP ? (Bogdan Nicolau – angajat al Servicii Comunale SA și Lucian Nanu);

✔ a 2 consilieri PSD ? (Nistor Tătar și Florin Ungurean, angajat al Servicii Comunale SA);

Votul împotrivă ✖ a aparținut consilierului PER ? Aurel Olărean, iar consilierii PSD Gheorghe Simota, Mircea Hacman, Maria Mehedin, respectiv Iulian Vasiloschi s-au abținut sau nu au participat la vot ➖.

Proiectul a fost votat într-o formă modificată, cu un amendament propus de consilierul local PNL, Werner Tiron: zona centrală să fie închisă sâmbătă și duminică (zona actualului pietonal, extinsă până la CEC). Amendamentul a fost susținut de primar și votat de ceilalți consilieri locali care au votat și proiectul, însă este condiționat de obținerea avizului de circulație.

Aceasta înseamnă, în fapt, că actuala stradă pietonală va deveni în timpul săptămânii stradă circulabilă, cu benzi și locuri de parcare.

⛔ Ne exprimăm dezamăgirea și dezaprobăm atacurile la adresa președintelui asociației Rădăuțiul Civic (https://fb.watch/kSG_3Lth5e/, de la minutul 57:00) venite din partea consilierului local Bogdan Nicolau și din partea primarului Bogdan Loghin. Toate demersurile recente – postări de Facebook, petiții, audiență la Primarul mun. Rădăuți, discuții cu consilierii locali – reprezintă demersurile asociației, nu ale unei singure persoane, în numele tuturor cetățenilor care au susținut păstrarea pietonalului. Este atribuția președintelui asociației să reprezinte asociația în raport cu autoritățile locale, iar fiecare decizie a fost dezbătută și aprobată intern.

❗ Astăzi, colegului nostru, Alin Marțincu, desemnat din partea asociației să participe la ședința Consiliului Local nu i s-a permis accesul, „din lipsă de locuri disponibile”.

❗ Dacă acestea sunt reacțiile primarului Bogdan Loghin și a unui consilier local (Bogdan Nicolau) față de un subiect adus în discuție de o asociație care are în spate peste 800 de semnături de susținere, oare ce șanse sunt ca un simplu cetățean să găsească rezolvare la o problemă pe care o ridică în fața aleșilor locali?

Din anul 2017, de când asociația Rădăuțiul Civic a luat atitudine cu privire la problemele locale și a deranjat decidenții, în mod constant s-a încercat inducerea ideii că face partizanat politic. La 30 de ani de la căderea comunismului, ce au înțeles unii aleși locali este să aplice ? politica pumnului în gură ? și să intimideze prin atacuri la persoană chiar, cum a fost cazul de astăzi.

Rămânem vocea celor care își doresc un oraș modern, unde deciziile se iau ținându-se seama de interesul public, și vom acționa în consecință.

Prezentul demers reprezintă o campanie civică comună inițiată de grupurile civice participante în cadrul proiectului „Academia de Organizare Comunitară”. Academia de Organizare Comunitară este un proiect derulat de Asociația Rădăuțiul Civic, în parteneriat cu Institutul pentru Politic Publice, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este să dezvolte și să consolideze capacitatea societății civile de a participa în mod activ la viața comunităților locale din județul Suceava, cu precădere în zona Mun. Rădăuți și a localităților din împrejurimi.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.”

Distribuie și altor prieteni:
error20
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

Trackback-uri și pingback-uri 1

  1. Evaluarea activității consilierilor locali din Rădăuți pentru anul 2022 - Rădăuțiul civic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*