Tinerii din Rădăuți învață despre democrație la București prin proiectul Youth4Community

Douăzeci de elevi de liceu din Rădăuți au avut ocazia să viziteze instituții-cheie ale statului român și să participe la ateliere cu ONG-uri de renume din România.

Tinerii au vizitat Parlamentul României, Biroul Parlamentului European din România și Casa Europa, unde au discutat despre democrație, dreptul de vot și importanța participării civice. Vizita la București a inclus și participarea la ateliere susținute de Raluca Boișteanu de la Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe) și Ștefan Popa de la Expert Forum (EFOR), în care tinerii au învățat despre puterea cetățeanului, strategii de succes și munca în echipă.

Mulți dintre noi, membrii Asociației Rădăuțiul Civic, n-am avut o astfel de șansă atunci când eram elevi de liceu. Mă bucur nespus că aproape jumătate din grupul de 20 de participanți a fost reprezentat de elevi din mediul rural și că acești tineri vor vedea lumea cu alți ochi în urma acestei experiențe. Educația civică trebuie să fie o preocupare reală pentru școală și pentru societatea noastră”, a declarat Luca Ciubotaru, președinte al Asociației Rădăuțiul Civic.

Activitățile proiectului „Youth4Community – Tineret pentru comunitate” presupun ateliere lunare de organizare comunitară, educație civică, dar și întâlniri cu aleșii locali. Este primul proiect al Asociației Rădăuțiul Civic finanțat prin programul Erasmus+ și care oferă tinerilor oportunitatea de a învăța despre importanța participării active în democrația actuală. Proiectul este unul care vizează creșterea implicării civice a tinerilor, include activități care să sprijine înțelegerea de către tineri a democrației și a societății în care trăim.

Este interesant să îi vedem pe tineri cum evoluează pe parcursul activităților. La primul atelier erau foarte tăcuți și nu aveau cunoștințe pe tema organizării comunitare, iar acum știu să își exprime clar punctul de vedere, poartă discuții pe subiectele prezentate în ateliere, având un bagaj bogat de informații”, a declarat Lena Anfimov, coordonatoarea proiectului.

Proiectul se derulează pe parcursul a nouă luni, până în noiembrie 2024. Tinerii vor învăța să lucreze împreună și să redacteze o listă de probleme și priorități ale tinerilor, pe care o vor dezbate la întâlnirile cu autoritățile locale, iar în final vor construi o comunitate a tinerilor activi din oraș. Asociația Rădăuțiul Civic le va oferi instrumentele necesare pentru a învăța cum să producă schimbări pozitive în jurul lor, în calitate de cetățeni activi. Participarea este gratuită, costurile fiind acoperite de fondurile Erasmus.

Distribuie și altor prieteni:
error20
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*