Raport de activitate: Anul 2020 în Comunitatea Rădăuțiul Civic – un an al solidarității și al puterii colective

Dragi prieteni,

Așa cum v-am obișnuit, la fel ca în anii trecuți, vă prezentăm raportul de activitate al anului 2020 și raportul nostru financiar. A fost un an fără precedent, cu provocări majore date de pandemia COVID care ne-au schimbat stilul de viață, obiceiurile, activitățile, planurile.

În același timp, însă, în astfel de vremuri, potențialul și energia oamenilor care lucrează împreună ies la iveală mai mult decât oricând. Vremurile dominate de nesiguranță sunt vremuri unde este nevoie de leadership, de asumare, de implicare și vă spunem cu toată sinceritatea că am trăit momente extraordinare în acest an, în comunitatea Rădăuțiul Civic, momente care ne-au arătat ce putere au cetățenii când lucrează împreună pentru cauze bune.

Societatea civilă este despre implicare, încredere și despre a construi lucruri frumoase pentru comunitățile noastre, fie că vorbim de Rădăuți, de satele din împrejurimi sau chiar de un cartier, o cauză în care credem.

Vă prezentăm mai jos în ordine cronologică inițiativele acestui an, fiecare încadrându-se în categoriile și din anii trecuți, pe care noi le considerăm direcții strategice de acțiune:

  • bună guvernare locală – responsabilizarea autorităților publice și a aleșilor, o transparență crescută în administrația publică locală și centrală, promovarea integrității și meritocrației, a respectului pentru lege;
  • acțiuni sociale-educaționale;
  • acțiuni de mediu;
  • activități de digitalizare;

Toate aceste direcții au un fir care le leagă – cetățenii implicați pot și fac diferența în comunitățile lor.

RAPORTUL DE ACTIVITATE ÎN ANUL 2020

I. Bună guvernare locală

Probleme ce țin de disciplina în construcții și urbanism

În februarie 2020 am analizat dacă demolarea unei case vechi din Rădăuți era legală, dată fiind pierderea pentru specificul arhitectural local. După verificări, am constatat că noul proprietar avea toate documentele eliberate de autorități.

Am urmărit în continuare construcțiile din centrul orașului și am cerut ca legea să fie respectată, iar autoritățile să-și facă treaba.

În luna septembrie 2020 am atras atenția că o construcție din centrul orașului care anul trecut a fost oprită pentru că nu avea autorizație continuă. În final, am sesizat Inspectoratul de Stat în construcții care a identificat nereguli atât în privința documentelor construcției (certificat de urbanism, autorizație de construire), cât și în privința lucrărilor și a dispus sistarea lor.

Curajul dezvoltatorilor și lipsa de respect față de lege ne-a făcut să sesizăm organele legii în luna decembrie, când lucrările au continuat nestingherit. Așteptăm rezultatele anchetelor aflate în curs de derulare.

Transparența și responsabilitate în administrația publică

Am continuat să promovăm posturile disponibile în sistemul public, încurajând competiția și meritocrația.

La finalul lunii februarie am întrebat Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași care este motivul pentru care podul care leagă Rădăuțiul de Suceava s-a surpat. Până la acest moment, circulația este în continuare îngreunată în acea zonă, iar lucrările de reparare încă nu au început. Detalii aici.

La finalul lunii februarie am scos la lumină artificiile prin care diverși oameni de afaceri încearcă să obțină proprietatea insulei Alexandru Sahia, printr-un articol detaliat, o investigație jurnalistică, disponibilă aici.

În luna iunie 2020, Judecătoria Rădăuți a respins pretențiile firmei, iar Asociația Rădăuțiul Civic a luat parte în litigiu ca intervenient accesoriu, arătând că insula este și trebuie să rămână în domeniul public. Detalii aici.

În luna august, ISCTR a refuzat să ne ofere informații de bază despre activitatea lor, informații pe care le-am cerut în contextul numeroaselor scandaluri privind transportul de material lemnos din zonă. Nu am mai avut resurse să ajungem în instanță pentru ca drepturile să ne fie respectate, dar vom relua solicitarea către ISCTR în anul 2021, chiar mai detaliată decât cea inițială. Detalii aici.

Participare publică

În luna februrie 2020, am solicitat Primăriei Municipiului Rădăuți inițiarea unui proces de bugetare participativă, dând astfel șansa cetățenilor să propună și să voteze proiecte de interes local, așa cum se întâmplă deja în alte orașe. Din păcate, solicitarea noastră a rămas fără răspuns.

În luna septembrie, înainte de alegerile locale, am realizat o listă cu lucruri minimale pe care le așteptăm de la viitorul primar al Rădăuțiului, un exercițiu civic care s-a întâmplat în premieră în cei 30 de ani de democrație în Rădăuți și am transmis-o tuturor candidaților.

Ulterior, am publicat răspunsurile (sau lipsa răspunsurilor) lor la solicitările noastre, într-un demers de normală responsabilizare a celor care cer votul cetățenilor la patru ani.

Înainte de alegerile parlamentare, am făcut o analiză a activității parlamentarilor de Suceava din ultimii patru ani și, totodată, le-am cerut tuturor partidelor să ne comunice CV-urile candidaților lor. Din păcate, am primit doar trei răspunsuri, ceea ce ridică mari semne de întrebare cu privire la felul în care candidații la o funcție de deputat/senator și partidele acestora văd relația lor cu societatea civilă.

Vă invităm să parcurgeți analiza detaliată aici.

Amenajarea unui centru comunitar – un vis împlinit în anul 2020

În luna decembrie 2019, după aproape 2 ani de activitate în Rădăuți, ceream o audiență fostului edil al orașului, spunându-i că în Rădăuți nu există un spațiu în care cetățenii să poată derula activități educative, ateliere, training-uri, proiecții de film, dezbateri, un spațiu al societății civile. Clădirea istorică a patrulaterului din centrul orașului stă în paragină.

Am identificat o sală pe care Societatea pentru Cultura și Literatura Română din Bucovina ne-a cedat-o și am solicitat-o primăriei în folosință gratuită, angajându-ne să o renovăm cu resursele proprii, din donații și cu munca a zeci de voluntari. Am găsit acoperișul spart, tavanul căzut, podeaua putredă și un spațiu aflat într-o stare avansată de degradare. În aprilie 2020, Consiliul Local Rădăuți a aprobat în unanimitate cererea noastră și le mulțumim tuturor consilierilor de la acea vreme pentru că au crezut în noi și în ideea noastră.

Ne-am ținut de cuvânt. După aproape 8 luni de muncă, ceea ce vedeți mai jos este un vis mai aproape de a deveni realitate, un manifest pentru salvarea spațiilor istorice aflate într-o stare avansată de degradare și o sală ce va servi drept spațiu pentru activitățile societății civile din Rădăuți. Povestea detaliată a centrului, lista cheltuielilor și a susținătorilor, aici. Fotografiile și videoclipul sunt realizate de fotograful Victor Stefan, un tânăr talentat și iubitor al Rădăuțiului, care suprinde orașul în ipostaze originale prin proiectul Rădăuţiul de azi.

II. Acțiuni sociale și activități caritabile

În data de 22 ianuarie, văzând nevoia crescută de sânge la nivel județean și local, am organizat o altă campanie de donare de sânge la Spitalul Municipal Rădăuți.

Ne-am bucurat să vedem că tinerii au venit în număr mare – au fost peste 35 de donatori, majoritatea liceeni, iar bonurile valorice și alte donații adunate au fost direcționate către un caz social, un elev din clasa a 8-a din Gălănești care avea nevoie urgentă de o operație.

Am continuat să-i sărbătorim pe copiii de la Universul Copiilor din Rădăuți și mulțumim pe această cale Cofetăriei Galany pentru că a fost mereu alături de această cauză.

În luna martie, i-am sprijinit pe copiii de la Universul Copiilor în a-și prezenta mărțișoarele hand-made în Parcul Central:

În luna august, prin licitația unui tablou realizat de una dintre fetele de la Casa de tip familial din Solca, am reușit să achiziționăm Denisei un telefon nou, care cu siguranță îi va fi util în viitor.

În luna martie 2020 a început pandemia de COVID 19 și toate resursele și eforturile noastre s-au dus în această direcție. Am lansat inițial un grup de informare, apoi un fond de urgență din care să sprijinim Spitalul Rădăuți, SMURD, Ambulanța și cabinetele medicale.

www.fondurgență.radautiulcivic.ro

A fost un efort imens, care a totalizat donații de aproximativ 33.800 de euro, de departe cea mai mare campanie de strângere de fonduri derulată de asociația noastră și chiar pe plan local. În link-ul de mai sus regăsiți lista achizițiilor, a acțiunilor și inițiativelor din acest proiect.

Acțiunile au vizat următoarele direcții de acțiune:

  • achiziții de materiale pentru sistemul sanitar (măști, echipamente, dezinfectant) – mii de măști, sute de litri de dezinfectant, nebulizatoare pentru ambulanță, triplarea numărului de concentratoare de oxigen de la Spitalul Rădăuți, aparate care au salvat vieți la propriu.
  • campanii de informare și un grup permanent de suport;
  • sprijinirea persoanelor vulnerabile;
  • sprijinirea antreprenorilor afectați de pandemie;

În sprijinul restaurantelor din Rădăuți, voluntarii noștri au realizat o platformă http://restaurante.radautiulcivic.ro/ și o aplicație mobilă numită „Produse locale Rădăuți” care să vină în sprijinul acestora.

Pentru a veni în sprijinul autorităților, am lansat o echipă de voluntari care să sprijine persoanele vârstnice cu efectuarea de cumpărături.

Ne-am unit eforturile cu oameni de bine din tot județul în încercarea de a găsi furnizori de materiale sanitare și de a avea o poziție comună față de provocările momentului.

Din fondul de urgență, am alocat 5.000 de lei pentru o locuință din Măneuți care a ars și care a lăsat două familii fără adăpost.

Am colaborat în toată această perioadă cu Centrul Social Maria Ward, pe care l-am sprijinit atât cât am putut, prin donații, prin asigurarea de transporturi sau prin voluntarii noștri.

Cea mai mare parte a donațiilor din Fondul de Urgență s-a dus către măști FFP2 și concentratoare de oxigen. Cele peste 10.000 de măști (cu 3 pliuri și ffp2) și cele 18 concentratoare de oxigen au salvat vieți, la propriu, ajungând la spital când era mai mare nevoie de ele.

Văzând situația multor familii vulnerabile în timpul pandemiei, am căutat surse de finanțare pentru a le putea sprijini prin pachete cu alimente și produse de bază.

Prin două finanțări atrase de la Kaufland România și de la ING România, am reușit să ajungem la peste 600 de persoane din peste 180 de familii din Rădăuți și din comunele din împrejurimi cu pachete consistente. Detalii aici pentru proiectul sprijinit de ING și aici pentru cel sprijinit de Kaufland.

În luna august 2020, printr-o campanie online și o mobilizare care dă speranță oricui, un număr de peste 100 de donatori au făcut posibilă operația de șold care avea nevoie tânărul Dumitru Lungu din Rădăuți și văzând mobilizarea exemplară, SC KILLER SRL a sprijinit cea de a doua operație care va avea loc anul viitor pentru Dumitru, redându-i speranța că va putea merge din nou. În mai puțin de patru zile s-a adunat suma de 22.649 de lei din donațiile făcute direct către contul lui Dumitru. Detalii aici.

Ne-am alăturat și în acest an Galei „Susținem performanța” a DGASPC Suceava și am premiat 14 elevi cu performanță la învățătură, în domeniul artelor sau al sportului.

În data de 11 decembrie am aflat de tragedia prin care a trecut o familie din Voitinel care a pierdut tot într-un incendiu și am decis să lansăm o campanie de strângere de fonduri pentru aceștia și pentru viitoarea lor casă.

Puterea comunității ne suprinde mereu. În doar 7 zile s-au adunat aproape 10.000 de euro, zeci de pachete cu haine, iar în data de 24 decembrie am mers și le-am spus rezultatul campaniei noastre online, comunicându-le suma adunată: 46.459 de lei. Detalii aici.

Ne-am bucurat să vedem mobilizarea impresionantă a comunității locale și faptul că noua construcție avansează într-un ritm de necrezut. După donația din 24 decembrie, s-a mai adunat o sumă de 1442 de lei, pe care o virăm chiar astăzi către această familie.

III. Activități educative

Tot în luna august, voluntarii noștri iubitori de lectură au montat în parcurile centrale două cuiburi de cărți pe care încercăm să le menținem într-o stare cât mai bună și să încurajăm lectura în orașul nostru.

În luna octombrie 2020 am pus Rădăuțiul pe hartă, prin înscrierea în programul Meet&Code. Două ateliere online au creat un cadru de dialog între tineri IT-iști rădăuțeni și elevi de liceu interesați de acest domeniu. Tot acum s-a născut ideea unui program de mentorat și pentru alte domenii, pe care sperăm să-l putem implementa în anul 2021.

Luna noiembrie și începutul lunii decembrie ne-au regăsit în plină implementare a unui alt proiect drag nouă – realizarea unei noi versiuni a aplicaței mobile e-Rădăuți și organizarea unor ateliere de educație civică, pe trei teme: drepturi, libertăți și îndatoriri fundamentale, autorități centrale și administrația locală.

IV. Acțiuni de mediu

În luna ianuarie 2020, am atras atenția asupra modului în care se realizează toalarea arborilor stradali din Rădăuți și am transmis autorităților un ghid în acest sens.

În luna iunie 2020, din contribuțiile membrilor, am achiziționat și montat primul aparat de măsurare a calității aerului din municipiu, care măsoară dioxidul de carbon, temeratura, umiditatea și concentrația de particule PM 10 și PM 2.5. (detalii aici).

Au urmat luni în care colegii noștri din echipa de mediu au analizat constant măsurătorile, încercând să identifice sursele de poluare. Sperăm ca în anul 2021 să putem extinde această rețea de monitorizare sau, poate, să convingem Agenția Națională pentru Protecția Mediului să monteze o stație oficială în oraș, în ciuda refuzului pe care ni l-a comunicat în anul 2020 (explicându-ne că există deja în județ numărul minim de stații cerut de lege, adică 4).

Regăsiți la această adresă pagina de calitate a aerului: https://www.radautiulcivic.ro/calitatea-aerului/, iar măsurătorile sunt disponibile în timp real, atât pe aplicația e-Rădăuți, cât și pe www.radautiulcivic.ro sau pe aplicația AirVisual.

În luna iulie 2020, am dat o mână de ajutor prietenilor din grupul civic Inițiative pentru Bilca, pentru a ecologiza o zonă frumoasă din apropierea luncii din comună.

V. Digitalizare

În ultimele luni, prin proiectul câștigat de la Fondul pentru Democrație, colegii noștri au lucrat la o nouă versiune a aplicației e-Rădăuți, o aplicație realizată de societatea civilă care să vină în sprijinul tuturor cetățenilor din Rădăuți, ajutându-i să fie mai conectați la mediul public, să trimită mai ușor o petiție sau să afle mai ușor de activitățile relevante din Rădăuți.

Aplicația este disponibilă pe Google Play și pe App Store:

App Store: 
Google Play: 

Vom continua să o optimizăm în 2021.

Bugetul de venituri și cheltuieli al asociației în anul 2020

Vă prezentăm, în continuare, bugetul de venituri și cheltuieli al asociației, fiind singurul ONG din Rădăuți care publică anual un raport financiar. Cheltuielile aferente Fondului de Urgență se regăsesc pe http://www.fondurgenta.radautiulcivic.ro.

În anul 2021, vom continua cu amenajarea spațiului de la centrul comunitar și cu multe idei pe care începem să le punem pe hârtie. Dacă v-a plăcut ce am reușit să facem în acest an și credeți, la fel ca noi, că cetățenii au puterea să miște lucrurile în comunitățile lor, vă invităm să susțineți activitatea asociației pentru a ne putea crește impactul în anul 2021.

Nu în ultimul rând, vă invităm să vă alăturați comunității noastre, căci lucrurile mari se fac cu oameni și mai ales, atunci când ei își unesc forțele:

https://www.radautiulcivic.ro/implica-te/

Cum au fost toate aceste lucruri posibile în anul 2020?

Prin crezul în niște cauze, prin oameni care își înțeleg rolul într-o comunitate, printr-o energie care cu greu poate fi descrisă în cuvinte, prin multă muncă și prin bucuria de a contribui la o societate mai bună.

Vă mulțumim tuturor celor care ne-ați fost alături în acest an dificil, unul în care solidaritatea și implicarea au contat mai mult ca oricând! Vă dorim sănătate și bucurie, un an nou cu împliniri! La mulți ani!

Distribuie și altor prieteni:
error20
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20