2021 din perspectiva Rădăuțiului Civic – Raport de activitate

Dragi prieteni,

Anul 2021 a fost un an în care viețile noastre nu s-au întors într-o stare de normalitate. Din contră, situația de excepție a devenit noua normalitate într-o societate afectată de pandemie în multiple moduri. Într-o societate mai divizată ca oricând, sunt tot mai puțini oameni care se unesc pentru o cauză, ci mai degrabă își definesc lucrurile față de care sunt împotrivă. Efectul rețelelor sociale, accesibilitatea informațiilor, dar și ușurința cu care din spatele unui ecran orice persoană poate emite o opinie despre aproape orice, au diminuat calitatea interacțiunilor dintre noi. 

La fel ca alte sectoare, mediul ONG n-a fost ocolit de efectele pandemiei. După un an 2020 în care societatea civilă a fost de un real ajutor atunci când primul val a lovit puternic sistemul sanitar și ne-am organizat și la Rădăuți printr-un fond de urgență și un efort istoric al donatorilor individuali, anul 2021 a însemnat pentru Rădăuțiul Civic un an al inovării și al pașilor către o nouă etapă a maturității asociației noastre. 

Ce înseamnă să fii un bun cetățean? E suficient să ne plătim taxele și impozitele și să mergem la vot din 4 sau din 5 în 5 ani? Noi credem că e prea puțin și că fiecare comunitate aparține oamenilor.  

Cu voluntari de toate vârstele, cu pasiuni și personalități diferite, Rădăuțiul Civic a devenit o platformă unde ideile bune sunt încurajate, iar fiecare membru simte că poate să-și pună resursele, priceperea sau timpul pentru o cauză bună. De unii singuri, rareori putem avea un impact în comunitate, dar împreună, lucrurile capătă o altă dimensiune, iar oameni cu pasiuni diferite descoperă că îi leagă dorința de a trăi într-un oraș mai bun, într-o comunitate dezvoltată. 

Paginile care urmează stau mărturie pentru ceea ce pot să realizeze împreună niște cetățeni care s-au cunoscut în urmă cu puțin timp, dar care au înțeles că responsabilitatea unei comunități în care să-ți facă plăcere să trăiești este a fiecăruia. Premiată pentru al treilea an consecutiv la Gala Premiilor Participării Publice – evenimentul național care reunește cele mai de succes povești de implicare civică – Asociația Rădăuțiul Civic a devenit un reper în zona de nord-est a țării prin inițiativele sale. 

Acest lucru a fost posibil datorită altruismului, implicării și pasiunii aduse de zecile de voluntari, datorită celor care înțeleg cât de importantă este societatea civilă în comunitățile mici și că fără implicare civică, fără cetățeni care să își cunoască drepturile și obligațiile, comunitățile sunt mai vulnerabile, datorită fiecărui donator care a contribuit la o cauză în 2021. 

Împărtășim cu voi bucuria unui an plin și reușitele care au presărat anul 2021, sentimentul de apartenență la comunitatea locală și satisfacția de a lăsa ceva în urmă. 

Luca Ciubotaru

Președinte al Asociației Rădăuțiul Civic

Activitățile din 2021 care ne-au adus împreună pentru comunitatea locală

I. Inițiative din domeniul bunei guvernări locale

Sesizarea încălcărilor legii în materie de urbanism privind lucrări în centrul orașului

Clădiri din Piața Unirii

Respectul pentru lege trebuie să fie valabil în toate domeniile de activitate ale unui oraș, cu atât mai mult în materie de urbanism. După sesizări anterioare, asociația Rădăuțiul Civic a cerut în luna mai 2021 Inspectoratului de Stat în Construcții să oprească ilegalitățile în materie de urbanism din centrul Municipiului Rădăuți, la deschiderea unui spațiu central fără recepția lucrărilor și cu alte încălcări ale legii pe parcurs. În urma raportului ISC și a unei sesizări adresate Prefectului Județului Suceava, acesta a decis să atace în instanță autorizațiile de construire recente din Piața Unirii din Rădăuți. 

Dezvoltatorul a fost amendat în repetate rânduri, iar chiriașul a fost, de asemenea, sancționat pentru deschiderea spațiului fără autorizație de funcționare (obținută ulterior). În prezent, dosarul privind anularea autorizațiilor de construire s-a întors la Tribunalul Suceava (după ce Curtea de Apel Suceava a admis recursul prefectului), iar litigiul este în derulare. Următorul termen al dosarului este în data de 17 martie 2022. 

De calitatea locuirii într-un oraș beneficiază toți cetățenii, dar și de construirea respectului față de lege și față de autorități. Ne dorim ca în acest oraș nimeni să nu fie mai presus de lege, indiferent de puterea sa financiară sau influența sa locală. 

Construcții făcute în zona istorică a orașului, fără legătură cu specificul arhitectural

Într-o altă situație, am analizat în detaliu apariția în centrul istoric al Rădăuțiului a unei construcții fără nicio legătură cu specificul arhitectural. Centrul vechi al orașului este delimitat de Str. 1 Mai – Str. Putnei, Piața Unirii, Ștefan cel Mare, de aceea suntem probabil ultima generație care mai poate salva ceva din această moștenire culturală, înainte ca pofta de dezvoltare a afacerilor în zona centrală, cu orice preț, să șteargă urma acestor clădiri istorice. Am propus o serie de soluții, dar e nevoie ca administrația locală să conștientizeze importanța lor, până nu va fi prea târziu pentru a salva centrul istoric al orașului.

2. Sesizarea încălcărilor legii în materie de urbanism privind lucrări în centrul orașului

Newsletter-ul cetățeanului

Începând din luna august 2021, transmitem lunar un newsletter al cetățeanului în care explicăm în cuvinte simple și într-un format mai prietenos principalele decizii locale luate de aleșii noștri. Inițiativa face parte din proiectul „Transparență, acces la informații și jurnalism de investigație” câștigat de Asociația Rădăuțiul Civic în cadrul Programului „Human Rights Fund”, sprijinit financiar de Ambasada Olandei în România. 

Lunar, sunt adoptate zeci de proiecte de Hotărâri de Consiliu Local, textul acestora fiind tehnic, dar fiecare dintre ele având un impact asupra cetățenilor: proiecte de investiții, decizii locale, rectificări ale bugetului, vânzarea unor terenuri sau aspecte ce țin de domeniul social, de mediu. Toate sunt decise de aleșii noștri locali. Proiectul își propune să aducă un plus de transparență și participare civică în comunitatea locală. 

Număr beneficiari: printre beneficiarii direcți se numără aproape 950 de abonați ai newsletter-ului nostru, dar și toți locuitorii municipiului Rădăuți, care pot să afle mai ușor despre deciziile locale, la un click distanță. Regăsiți aici toate edițiile newsletter-ului nostru. 

Buget total: 3.600 de euro pentru un an (redactare prin parcurgerea tuturor hotărârilor de consiliu, corectare, grafică)

Dezbatere despre rolul presei în comunitățile mici

În cadrul aceluiași proiect, de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, 10 decembrie, am organizat o dezbatere despre rolul presei într-o democrație și importanța sa în comunitățile mici. La eveniment au participat Cristina Lupu, director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent din București, Hinke Nauta, directorul adjunct al Ambasadei Olandei de la București, Tiberiu Avram – redactor șef al Monitorul de Suceava, Florin Cotos – redactor șef al Săptămânalului de Rădăuți și Mălina Anițoaei, scriitoare și jurnalistă.

Credem că fără o presă independentă și activă, dar și fără o societate civilă puternică, comunitățile noastre sunt mai fragile, sunt expuse știrilor false, politicienilor populiști sau chiar dezinformării, tocmai de aceea ne dorim să discutăm despre aceste realități. Presa tipărită are serioase probleme de sustenabilitate financiară, iar impactul noilor tehnologii este unul resimțit de acest sector. Dezbaterea integrală este disponibilă aici.

3. Direcția Silvică Suceava a fost obligată de instanță să respecte dreptul constituțional de acces la informații de interes public

În urma reportajului jurnaliștilor de la Recorder în care s-a arătat cum anume sunt tăiați arbori sănătoși din păduri prin folosirea unor acte de „tăieri de igienă”, am cerut Direcției Silvice să ne comunice numărul de tăieri din județ pe fiecare categorie și pentru fiecare Ocol silvic pentru ultimii trei ani. Direcția Silvică a refuzat acest lucru, indicând site-ul ROMSILVA (unde datele nu erau centralizate și nici accesibile). 

Am dat în judecată Direcția Silvică pentru că ne-a încălcat un drept constituțional – dreptul oricărui cetățean de acces la informații de interes public, iar în luna noiembrie 2021 am câștigat în primă instanță procesul. În ianuarie 2022, hotărâre a devenit definitivă, așa că am cerut Direcției Silvice să o pună în executare, altfel am fi fost nevoiți să apelăm la un executor judecătoresc. În final, am primit datele și am constatat că între informațiile transmise și site-ul Romsilva sunt discrepanțe, însă vom publica toate concluziile într-un articol viitor.

Număr beneficiari: toți locuitorii județului Suceava, care vor avea acces la aceste date și vor înțelege mai bine dimensiunea fondului forestier și dimensiunea tăierilor din județul Suceava. 

Buget total: o astfel de inițiativă nu a presupus niciun buget, ci a fost realizată de voluntari (juriști, dar și alți voluntari – elevi care au centralizat apoi datele primite, făcându-le mai accesibile). 

4. Insula lacului „Alexandru Sahia” a fost și rămâne a rădăuțenilor – o victorie după peste 3 ani de implicare civică

Pe 10 decembrie 2021, Curtea de Apel Suceava a respins și recursul companiei AVACONSULTING condusă de omul de afaceri Vlad Anton, în care firma cerea proprietatea insulei „Al. Sahia”, hotărârea devenind definitivă! (în luna iunie, la Tribunalul Suceava, firma a pierdut procesul, instanțele dând câștig de cauză Primăriei Rădăuți și Asociației Rădăuțiul Civic). În acest proces, asociația noastră a fost intervenient accesoriu, apărând domeniul public alături de Primăria Municipiului Rădăuți, ocazie cu care mulțumim domnului Marinică Sofroni, secretarul mun. Rădăuți și doamnei Alexandra Radu, consilier juridic pentru implicarea și profesionalismul lor.

Este o victorie a comunității locale după ce Asociația Rădăuțiul Civic a scos pentru prima dată la lumină situația lacului și „operațiunile” prin care a ajuns în acest fel (în iunie 2018), după adrese, petiții și acțiuni în instanță în care am apărat alături de Primăria Rădăuți domeniul public. 

Zona așteaptă în continuare implicarea autorităților locale

Până a putea să ne bucurăm din nou de zona lacului e nevoie de intervenția autorităților, lucruri care puteau fi făcute de mult timp și pe care le-am cerut în repetate rânduri, inclusiv recent

  • demolarea terasei ilegale, construită de SC APOLLO SRL; 
  • dobândirea de către Primărie a proprietății asupra clădirii de pe insulă (aparținând firmei AVACONSULTING SRL), în baza contractului de concesiune, în urma unei evaluări reale; 
  • amenajarea lacului și parcului, în urma unui concurs de arhitectură și redarea acestui spațiu verde rădăuțenilor!

Buget total: tot acest efort a fost realizat de colegii noștri voluntari juriști din asociația Rădăuțiul Civic: Luca Ciubotaru, Cristina Cramariuc, dar și alți colegi ingineri (Alexandru Gheorghiță, Matei Strugariu) sau fotografi (Mihai Nicoară, Anamaria Huțuleac) care ne-au sprijinit în documentarea subiectului. 

5. Academia de Organizare Comunitară

În luna decembrie 2021, alături de Asociația Institutul pentru Politici Publice din București, am lansat proiectul „Academia de Organizare Comunitară”, un proiect derulat cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a facilita formarea a 5 noi grupuri civice și a peste 150 de persoane în domeniile politicilor publice, organizare comunitară și advocacy din Rădăuți și localitățile învecinate.

În anul 2022 acest proiect își propune să crească gradul de conștientizare civică al cetățenilor din zona mun. Rădăuți și localitățile învecinate din jud. Suceava. În activitatea ultimilor 4 ani, experiența locală ne-a demonstrat că implicarea civică poate să apară și să se dezvolte în localitățile de dimensiuni reduse dacă cetățenii dobândesc informațiile de bază despre cum funcționează comunitatea lor, cum funcționează statul și autoritățile sale, dar mai ales cum sunt luate deciziile la nivel local. 
Vom realiza o diagnoză privind nevoile locale ale comunităților și un număr de 11 ateliere. Vom continua să renovăm unui spațiu care va forma un centru comunitar (Rădăuți Hub – o oportunitate și o resursă de networking, comunicare și învățare), sprijinirea înființării de noi grupuri civice locale și consolidarea capacității organizaționale a acestora, și ulterior a unei rețele formată din aceste grupuri. Mai multe detalii despre proiect aici.

6. Am continuat să cerem mai multă transparență instituțiilor publice și să promovăm concursurile publice și nevoia de meritocrație

Am publicat constant anunțurile publicate pe portalul național www.posturi.gov.ro, dar și anunțurile publicate la nivel local, pe www.primariaradauti.ro, făcându-le mai accesibile publicului larg. Credem că fără competiție reală și atragerea celor mai buni oameni în instituțiile publice, comunitățile nu pot progresa, de aceea vom cere în continuare o transparență totală instituțiilor publice, prin exercitarea unui drept pe care îl are fiecare cetățean – dreptul de acces la informații de interes public.

II. Inițiative din domeniul social – educațional

1. Iepurașul cel poznaș te provoacă la joacă

Perioada de desfășurare: 29 aprilie – 5 mai 2021 

Iepurașul cel poznaș a provocat copiii la joacă și tradiții de Paște. Îmbrăcați în costume populare, încondeind ouă sau ajutându-și părinții și bunicii la alte activități dedicate Sărbătorilor de Paște, copiii au primit de la iepuraș 5 provocări. Cinci dintre cele mai votate fotografii au fost răsplătite cu premii și toți copiii au primit diplome de participare.

Voluntari implicați: Alina Hurjui, Sonia Condratov, Margareta Tcaciuc

Buget total: 250 de lei

2. Sprijin pentru familia Bodnar, afectată de un incendiu (mai 2021)

De Paște ne-am bucurat să vedem că bucovinenii nu rămân indiferenți la dramele comunității, ajutând cu bunuri materiale și donând 7.000 de lei și 2.000 de euro în cadrul campaniei de strângere de fonduri pentru familia Bodnar din Vicovu de Sus (Laura), căreia i-a ars casa.

Număr beneficiari: familia Bodnar (6 persoane)
Buget total (donații adunate): 7.000 de lei și 2.000 de euro

3. Ziua Copilului la Rădăuți (31 mai 2021)

Pe 30 mai am sărbătorit copilăria alături de voluntari și copii. Am modelat baloane, am dansat alături de personaje din povești, am jucat pălăria muzicală, țările, mima, ascunsa, rațele și vânătorii, statuile, șotron și am desenat cu cretă pe o stradă transformată în pietonal pentru prima oară în Rădăuți. Evenimentul „Bucuriile copilăriei” a fost realizat în colaborare cu Primăria Municipiului Rădăuți, Consiliul Local Rădăuți, Casa de Cultură Rădăuți, GAL Urban Rădăuți.

Număr beneficiari: copiii și cetățenii Mun. Rădăuti

Voluntari implicați: 20 de voluntari
Buget: 200 de lei pentru tricourile voluntarilor

4. „Hai cu ia la purtare”

Pentru a marca Ziua Internațională a Iei am organizat un concurs de scos la lumină minunatele ii din lăzile de zestre ale bunicilor. Pentru câteva zile, pagina noastră de Facebook a fost invadată de ii și culoare, de simboluri tradiționale, de povești și amintiri. Au fost premiați cei mai apreciați trei purtători de ii, pentru fotografiile și poveștile lor despre ie.

Coordonatori: Marga Tcaciuc, Alina Hurjui, Daniela Tiron

Buget total: 105 lei 

5. „Împreună pentru Corina Baciu”

„Împreună pentru Corina Baciu” a fost un eveniment derulat în data de 21 august 2021 cu scop caritabil, prin care am transformat Parcul Central într-un festival de culoare și muzică bună, interpretată de artiști locali. Prin expoziția cu vânzare a tablourilor doamnei Corina Baciu am reușit să adunăm peste 4.000 de lei pentru a o sprijini pe cea care dă culoare vieții în ciuda situației sale medicale dificile.

Beneficiari: familia Baciu, dar și cetățenii mun. Rădăuți care s-au bucurat să vadă parcul central mai viu și să asculte artiști locali valoroși. 

Coordonator: Sonia Condratov. Voluntari: 10 voluntari implicați

Buget total: 5.500lei

6. Campania ,,Ajută un copil să meargă la școală”

În perioada 12-29 septembrie 2021 am desfășurat o campanie de sprijinire, cu ghiozdane și rechizite, a 88 de elevi de la cele cinci școli gimnaziale și Școala Specială ,,Sf. Stelian” din Rădăuți. Persoanele care și-au exprimat dorința de a susține campania individual, cât și clase întregi de elevi, susținuți de părinții lor, s-au mobilizat pentru a-și ajuta colegii din școală și nu numai. Costul pentru un ghiozdan dotat cu rechizitele necesare a fost de aproximativ 230 lei, donațiile financiare și materiale din cadrul campaniei depășind 20.000 lei.

Număr beneficiari: 88 de copii
Buget total: aprox. 20.000 lei proveniți din donații și din resursele asociației

7. Susținem performanța” la Rădăuți

În luna octombrie, ne-am alăturat și în acest an Campaniei „Susținem Performanța”, la invitația oamenilor de bine din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului a județului Suceava. Am premiat, cu un mic dar, personalizat în funcție de pasiunile și abilitățile lor, 10 tineri din Rădăuți și împrejurimi cu performanțe notabile la învățătură (între 9.50 – 10) sau în domenii precum arte sau sport, provenind din centrele publice de copii sau private, din asistență maternală, dar și din rețeaua de plasament familial.

Număr beneficiari: 10

Voluntari implicați: 5 Buget total: 365 lei (pentru premiile în cărți)

8. Comunități care cresc. Despre sport în Rădăuți

În data de 21 octombrie, în cadrul unei discuții video online, transmise live pe pagina de Facebook a Asociației, rădăuțeanul Iulian Zaharie, multiplu campion național la trial bike, ne-a împărtășit din secretele acestui sport cu bicicleta, cum s-a pregătit pentru concursuri, cum a ajuns campion. Am aflat că își propune să creeze în Rădăuți un skatepark, un loc dedicat sporturilor cu roți, mai mari sau mai mici. Discuția a fost moderată de Bianca David.

9. Formarea unei comunități a iubitorilor de animale în Rădăuți

Pentru că ne preocupă soarta animalelor fără stăpân din Rădăuți, pe 18 noiembrie am organizat o primă întâlnire cu alți locuitori ai Rădăuțiului interesați de același subiect. Ne dorim o schimbare în ce privește situația câinilor și pisicilor fără stăpân, astfel că am stabilit ca săptămânal să discutăm și să găsim soluții la probleme precum adăpostirea sau sterilizarea animalelor fără stăpân, parteneriate cu agenți economici pentru surse de hrană. Întâlnirile comunității sunt facilitate de colega noastră, Sonia Condratov.

Pe 5 decembrie am organizat târgul caritabil  „Ajută un blănos”, prin intermediul căruia am reușit să strângem 4.800lei din donații și vânzări, fonduri cu care ne-am propus să organizăm o campanie de sterilizare a animalelor sau să le plătim tratamentele blănoșilor care au nevoie și totodată să avem un fond pentru cele necesare pentru animăluțele care se află în foster (găzduire temporară).

Voluntari implicați: Sonia Condratov, Iulia Simota, Manuela Grigoras, Monica Panciuc, Andreea Filip, Alexandra Filipiuc, Anca Gafencu, Valentina Teleaga, Victor Stefan, Anamaria Hutuleac, s.a.
Buget total: 4.800 de lei (donații pentru campania de sterilizare)

10. Atelierele lunii decembrie

În luna decembrie, voluntarii noștri au susținut o serie de ateliere creative pentru a ajuta piticii, părinții și bunicii să intre în atmosfera sărbătorilor de iarnă. Bucuria și entuziasmul au fost la cote maxime pe parcursul celor patru ateliere desfășurate la Centrul Comunitar Rădăuți. Copiii au pictat globuri și decorațiuni din lemn, au realizat coronițe din brad, au construit și decorat căsuțe din turtă dulce și au descoperit alături de prof. Ioan Gabriel Chiraș povestea Crăciunului și cum e celebrată această sărbătoare în toată lumea. Donațiile primite în cadrul atelierelor de Crăciun, în valoare de 1.150 de lei, au fost direcționate familiei Ducra, greu încercată în seara de Sf. Nicolae.

Beneficiari Peste 50 de participanți, copii și părinți care i-au însoțit

Buget: 1.150 de lei donații care au fost acordate familiei Ducra, grea încercată în luna decembrie, iar costul materialelor a fost de 642 lei. 

11. Campania socialăO facem la Rădăuți”

Campania ”O facem local” a ajuns și la Rădăuți, coordonată fiind de un elev al Colegiului Tehnic Rădăuți, Dan Mîrșu. La începutul lunii decembrie, rădăuțenii au donat jucării, hăinuțe, cărți, alimente neperisabile, produse de igienă, în valoare de peste 35.000 de lei. 130 de liceeni energici și inimoși, voluntarii acestei campanii, au sortat și organizat donațiile, care au ajuns la peste 300 de copii din Rădăuți și împrejurimi.

Beneficiari: 300 de copii din Rădăuți și împrejurimi 

Voluntari implicați: 130 de liceeni

Buget total: 35.000 de lei

12. Ateliere de lectură pentru copii între 4 și 6 ani

Începând cu luna septembrie 2021, la Rădăuți și-a început activitatea FanBook Pi(ti)ci. Fanbook Pi(ti)ci pentru copii între 4 și 6 ani este un club de lectură sprijinit și găzduit de Rădăuțiul civic și care își propune să aducă mai aproape copiii de cărți. Reuniți pe pernuțe, copiii ascultă povestea, răspund la provocări, se pun în pielea personajelor, empatizează cu ele. Iar la final, într-o atmosferă relaxată, încheiem cu o activitate bazată pe acțiunea din poveste, în care copiii realizează un obiect, pe care îl iau acasă. În 2021 am organizat 4 astfel de întâlniri, în cadrul cărora am aflat poveștile elefantului Elmer, ale iepurașilor Matei și Edi, am primit invitația la bal a micului cățel de usturoi și am fost în călătorie la Polul Nord cu Expresul Polar.

Participarea la Fanbook Pi(ti)ci este gratuită, însă donațiile sunt binevenite. Astfel că, în luna decembrie am vizitat grădinița din Gura Putnei, unde am dus atelierul de lectură, împreună cu turtă dulce și un pachet de cărți, achiziționat cu banii din aceste donații.

Coordonator proiect: Bianca David

Beneficiari: 40 de participanți

Buget total: cărți donate în valoare de 315 lei

13. Clubul de lectură Book Haos Society

Clubul de lectură Book Haos Society este o inițiativă care își propune să creeze o comunitate reunită în jurul cărții. În acest an, în pofida restricțiilor generate de pandemie, Clubul a organizat câteva întâlniri online, dar și două întâlniri fizice: în vechiul format consacrat. Fiecare a adus o carte și am citit împreună timp de o oră.

Voluntari implicați: Tabita Juravle, Bianca David, Viorel Hurjui, Mihaela Manoli

III.  Inițiative din domeniul mediului

,,Încurajăm faptele bune!”

În perioada 31 martie – 22 aprilie 2021 Asociația Rădăuțiul Civic a organizat o campanie de ecologizări numită „Încurajăm faptele bune”, la care au participat peste 200 de voluntari din municipiul Rădăuți, dar și din zonă. Am invitat cetățenii din municipiu să ecologizeze zonele în care locuiesc.

Campania ,,Încurajăm faptele bune!” le-a propus participanților să adune deșeuri din zona în care locuiesc sau un alt loc care consideră că ar avea nevoie a fi ecologizat, urmând ca momente din timpul acțiunii de ecologizare sau de la finalul ei să fie imortalizate și, însoțite de o scurtă descriere, să fie trimise către Asociația Rădăuțiul Civic. Toți participanții au primit diplome în format electronic, iar votul publicului, deschis pe pagina de Facebook a Asociației, a decis topul celor mai apreciate cinci fotografii ale acțiunilor de ecologizare. Cinci vouchere cu o valoare de 150 lei fiecare au fost oferite de restaurante din municipiul Rădăuți drept premii. Cele cinci restaurante care au susținut campania noastră sunt: Restaurant Antique, Casa Vatră, Oops, Orso Bruno și Thobass&Co.

Copii de toate vârstele, din proprie inițiativă sau îndrumați de părinții și dascălii lor, au devenit model de urmat într-o societate care astăzi le mulțumește! Adulți ce își doresc un mediu mai curat pentru copiii lor și pentru ei, au oferit un exemplu de neprețuit! 

Coordonator proiect: Sonia Condratov

Voluntari implicați: Daniela Tiron, Viviana Huțuleac, Dana Haiura și peste 200 de participanți

Buget: vouchere pentru câștigători în valoare de 750 de lei oferite de restaurantele din oraș

2. Curățăm lacul și parcul „Al. Sahia”

Pe 25 septembrie 2021, de Ziua mondială a curățeniei, am organizat o acțiune de igienizare a lacului și parcului „Al. Sahia”, o zonă simbol a Municipiului Rădăuți care așteaptă încă intervenția autorităților. Sperăm ca fiecare trecător să conștientizeze că grija față de spațiile verzi și față de locurile publice este o responsabilitate comună. Alături de elevi, tineri sau adulți, cu toții ne-am bucurat că am lăsat în urmă o zonă mai plăcută privirii. 

3. Crearea unei platforme pentru monitorizarea calității aerului în Mun. Rădăuți  – calitateaer.radautiulcivic.ro 

La începutul lunii februarie am create platforma calitateaer.radautiulcivic.ro, după ce anul trecut, în vară, am montat primul aparat de măsurare a calității aerului din oraș.  Pentru a centraliza datele meteorologice de la Stația Meteo din Rădăuți și a le corela cu măsurătorile de calitatatea aerului din Piața Garoafelor (Piața Mihai Eminescu), echipa de mediu a creat site-ul calitateaer.radautiulcivic.ro, unde pot fi găsite toate rapoartele de mediu făcute de echipa noastră, măsurătorile de calitatea aerului măsurate în timp real, grafice cu evoluția poluării în timp și datele tabelare care pot fi descărcate în format Excel.

Buget: 0 (site-ul și conținutul fiind create de voluntarii asociației)

IV. Inițiative din domeniul istoriei și culturii locale

Seri Bucovinene” – un proiect de readucere în fața comunităților a valorilor uitate

Proiectul Seri Bucovinene, inițiat de doamna Mălina Anițoaei, scriitoare și jurnalistă și Asociația Rădăuțiul Civic, își propune să readucă în fața comunității valorile uitate și, totodată, să promoveze valorile actuale, lăsate poate pe nedrept într-un con de umbră. 

În cele șase ediții din 2021 i-am avut ca invitați pe Florin Cotos, redactor șef la Săptămânalul de Rădăuți; cercetătorul în informatică Călin Dan Moroșan; cercetătorul științific dr. Marian Olaru, directorul Institutului Bucovina; istoricul prof. dr. Daniel Hrenciuc; prof. Gheorghe Schipor, autor de monografii și medicul Adrian Popescu. Înregistrările celor șase ediții din anul 2021 pot fi regăsite integral pe canalul de youtube al Asociației Rădăuțiul Civic. 

Coordonator proiect: Mălina Anițoaei

Voluntari: Daniela Tiron, Andrei Eduard Radu, Mihaela Manoli, Cristina Cramariuc 

Buget total: aprox. 200 de lei

2. Periplu prin Cimitirul vechi din Rădăuți

Ghidați de doamna Mălina Anițoaei, în luna septembrie 2021, am făcut un periplu prin Cimitirul Vechi din Rădăuți, pentru a descoperi mormintele unor personalități bucovinene care se odihnesc aici, poposind la cripta familiei Nandriș, la cripta familiei Ioneț (Samuil și Eugenia), la mormintele poeților Ernst Rudolf Neubauer, Mihai Horodnic, Ghedeon Coca și Ioan Roșca. Poveștile despre personalitățile orașului de altădată ne-au inspirat și ne-au arătat cât de importantă este cunoașterea istoriei locale, pentru a înțelege mai bine străzile pe care pășim zilnic. 

Voluntari implicați: Mălina Anițoaei, Luca Ciubotaru, Daniela Tiron

3. Comunități care cresc. Povești despre o nouă ruralitate 

În data de 15 septembrie, Centrul Comunitar din Rădăuți a găzduit încă o activitate inedită și cu un bogat conținut pentru iubitorii patrimoniului. Am avut ca invitați tineri arhitecți care de câțiva ani de zile lucrează intens pentru salvarea patrimoniului din țară. Arhitecta Alexandra Mihailciuc, omul din spatele mai multor proiecte care vorbesc despre diferite tipuri de revitalizări şi construiesc o nouă ruralitate, prezintă şi interoghează proiectele dezvoltate, ne-a relatat câteva povești de succes de revizalizare rurală: Ferma de Artă. Incubator de sculptură-arhitectură (Liteni, Moara, Suceava) Batem fierul la conac! (Ţibăneşti, Iaşi), Geoparcul Internaţional Unesco Ţara Haţegului(Haţeg).

Timp de câteva ore s-a discutat despre modele de bune practici în care comunitățile au devenit conștiente de valoarea patrimoniului local și au acționat pentru a-l salva. Este un lucru pe care ni-l dorim și în Rădăuți, iar amenajarea centrului comunitar cu peste 50 de voluntari reprezintă un manifest în acest sens. 

V. Inițiative în domeniul digitalizării

Aplicația e-Rădăuți – un instrument util cetățenilor

Aplicația e-Rădăuți a fost dezvoltată în continuare în acest an cu ajutorul echipei noastre tehnice. Printre noile funcționalități incluse se numără posibilitatea de a verifica în timp real calitatea aerului din oraș, accesul la rutele de transport (microbuz, tren), posibilitatea de a face sesizări folosind locația GPS către diverse instituții, semnalând aspecte de competența lor, dar și actualizarea constantă a numelor de taxi din oraș. 

Sperăm ca în anul 2022 să putem integra aplicația e-Rădăuți și cu toate companiile de utilități, care vor putea transmite anunțuri în timp real pe aplicație atunci când trebuie să informeze populația. 

Buget: aprox. 3.500 de lei

Raportul financiar al asociației pe anul 2021

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Descarcp [53.31 KB]

Dă mai departe